Jag tackar högre makter för att jag blev inledd på raw food vägen, det är som om jag funnit det jag har väntat på men ändå inte vetat vad det var jag sökte efter, förrän nu!
En ganska omvälvande upptäckt.
Det som började med att jag behövde utesluta mjöl, socker o mjölk var det som gjorde att jag "trillade" in i raw food världen och dess möjligheter.
Jag mår så bra, känner stor glädje och tacksamhet, har en massa energi och kreativitet.
Det passar kanske inte alla men för mig stämmer det verkligen och det är väl det som gör mig så glad.
Jag läser mycket av det som finns skrivet om raw food och dess effekter
Och jag ser ju verkligen logiken i att äta på det här viset, både för min egen skull men även för den värld jag lever i och månar om.
Låter ju storslaget men varje liten person på denna värld kan göra en hel del för att bidra till att skydda våran planet från människans dumhet på olika vis,( ja det är ju faktiskt bara människan som förstör för sig själv o andra arter på denna fantastiska planet) bara man är medveten om det så är man ju redan en bit på väg. Och det känns bra.
Jag söker hela tiden ny kunskap om det här o lär mig mycket om vikten av att äta "rätt", vad livgivande enzymer gör för vårt välbefinnande o vår möjlighet att hålla oss friska o pigga länge.
Fann en väldigt intressant text på "thevitamincode.com"just om enzymernas betydelse för våra liv.
Fritt översatt så löd texten ungefär så här:
Enzymerna är livsviktiga speciellt för matsmältningen( vilken är a och o för hur vi mår i övrigt) och för att läka och reparera vävnader o organ.
Enzymerna behöver vi för att underlätta för att två proteiner ska kunna reagera tillsammans och hela tiden pågår hundra tusentals sådana reaktioner i kroppen varje minut. I t.ex. Centrala nervsystemet som är upptaget med att processa all information emedan matsmältningen av din sist intagna måltid pågår för fullt, samtidigt som ditt immunförsvar tar hand om alla bakterier som kommit in i din kropp, enzymerna är även viktiga för ditt hjärta som slår.
Livgivande celler tillverkas o ersätts samtidigt som en massa andra system inuti kroppen fullföljer sina intrikata processer. Alla dessa funktioner involverar tusentals enzymer.
Så då förstår man verkligen hur viktigt det är att man får i sig så mycket enzymer det bara går, och genom att tillaga maten man äter så förstörs tyvärr de flesta enzymer vi behöver.
Inom raw food så "väcker" man enzymer genom att blötlägga nötter o frön, och genom groddning t.ex. Och man hettar inte upp maten över 42 grader, därefter börjar enzymerna tillintetgöras.
Inte konstigt att man känner sig mer levande o energisk när man äter mer raw Food då.
Man hjälper ju sin kropp på bästa sätt att orka med att ta hand om kroppen o alla organ. Jätteintressant tycker jag och tänker fortsätta att läsa om detta och även äta mer icke tillagad mat.
Dessutom är det ju så gott!
Nu låter det som om jag blivit helt fanatisk, men jag är snarare lite smålycklig över att saker o ting faller på plats i mitt liv, jag är långt ifrån 100% rawfood-ist, jag äter gärna varm mat som tex fisk, löskokta ägg, eller sparrissoppa...Men jag känner stor skillnad i att äta mer raw food så det blir ju naturligt att jag utesluter mer o mer tillagad mat.
Kött äter jag helst inte alls nu. Men det är jag det.
Här kommer receptet på söndagens härliga chokladdryck, och den är gjord på enbart raw-produkter ( tex kakaon som inte är rostad och därför innehåller massor av bra enzymer o mineraler o vitaminer)
Chokladdryck:
3 dl mandelmjölk
1 msk kakao
1 handfull blåbär
1 handfull gojibär
1 tsk kokosolja
11/2 msk hampaprotein
2 msk mandelsmör eller annat nötsmör
2 msk yaconsirap
Mixa ihop allting ordentligt i en blender, häll upp i glas, servera med några gojibär och kakaonibs på toppen.
Innehåller protein, vitaminer, mineraler, en massa antioxidanter och goda fetter. Energiboost!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Lämna gärna en kommentar