Dessa kakor är helt fria från gluten, laktos o raffinerat socker
I stället för mjöl använder man, håll i dig nu, kokta svarta bönor, ja så är det faktiskt.
Det låter ju inte som om det skulle kunna vara gott, men det är ju som med andra förutfattade meningar, ack så fel! För kakorna är helt galet goda för den som gillar choklad. O det gör ju jag!
Det är inte en crispig kaka, mer lite "fudgeig" kan man väl säga.
De ska förvaras i tätslutande burk i kyl, blir det någon över kan man stoppa dem i frysen men det är nog ingen risk att de hamnar där.
Så här ser de ut, och det doftar varm choklad runt hela huset när man bakar dem så du kanske ska räkna med spontana kaksugna besökare.
Hur som helst här kommer receptet som jag för övrigt hittade på den här bloggen, www.lillamatderiven.blogspot.com
Hon hade i sin tur funnit det på annan blogg.
Jag justerade lite i receptet så det blev mer som jag ville ha det.
4 dl kokta, väldigt mjuka svarta bönor ( finns konserverade om man inte vill koka själv) skölj av bönorna o låt rinna av.
2 msk kokosolja
0,75 dl kakao
3msk kokospalmsocker, eller annan sötning
1/2 tsk flingsalt
1/2 kryddmått cayennepeppar
1/2 dl agavesirap ( lönnsirap eller honung)
2 msk vatten
2 msk Chiafrön
1 tsk vaniljpulver
Hackad mörk choklad, nötter, tranbär eller frön efter egen smak, tillsätt något du gillar, eller flera saker du gillar.
Värm ugnen till 180 grader
Blanda Chiafrön, vaniljpulver o agavesirap i en liten skål. Låt stå o svälla
Häll de kokta bönorna i matberedaren tillsammans med kokosolja, kakao, salt, vatten, cayennepeppar o kokossocker. Kör tills det blir som en deg.
Tillsätt agavesirapsblandningen och kör igen till en ganska lös smet.
Blanda sedan ned för hand det du valt av nötter, torkad frukt/bär och chokladhack i smeten.
Klicka ut på bakplåtspapper o platta till smeten så det blir runda ganska stora o lite tjocka kakor, ca en cm tjocka gjorde jag. De flyter inte ut när de gräddas.
Toppa med flingsalt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 min, sänk värmen till ca 75 grader o låt luckan stå lite öppen(sätt ett bestick emellan) o låt de stå på tork så i ett par timmar.
Då blev de så som jag vill ha dem, lite fastare än originalet.
När torkugnen kommer ska jag göra en annan raw variant på dessa.
Lycka till med era "bönekakor"!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Lämna gärna en kommentar