Inget mjöl, inga mjölkprodukter och inget socker.
Gott som det är och underbart gott att rosta. Prova själva får ni se.
2,4 dl solroskärnor
1,2 dl linfrön
1/2 dl mandlar eller hasselnötter ( jag tog faktiskt en halv dl av varje)
3,6 dl havregryn
2 msk Chiafrön
4 msk psylliumfröskal
1 tsk finmalet havssalt
1msk honung ( jag tog yaconsirap )
3 msk smält kokosolja
3,6 dl vatten ( ev 2 msk extra)
Blanda alla torra ingredienser i en skål, smält kokosoljan över vattenbad och vispa ihopmed honungen och vattnet.
Häll vätskan över de torra ingredienserna och rör ihop allting. Degen ska vara tjock men ej torr, tillsätt i så fall en matsked vatten i taget. Häll ned i en bakplåtpappersklädd 1 liters form, 1 1/2 liters funkar det med.
Jämna till ytan med sleven och låt brödet stå och svälla ihop 2-8 timmar, ( mitt stod i 2 1/2 timme och blev perfekt i konsistensen, inte alls smuligt som en del andra sagt att deras blev.
Sätt ugnen på 175 grader och grädda mitt i ugnen först i 20 minuter sedan tar du ur brödet ur formen och lägger det direkt på ugnsgallret med undersidan upp. Baka brödet ytterligare 30-40 min tills brödet fått en fin gyllenbrun färg o låter lite ihåligt.
Egentligen skulle man vänta med att skära i brödet tills det kallnat helt men vad tusan, efter att det doftat så gott under bakningen så kunde jag bara vänta tills det svalnat lite.
Nybakat bröd, lite varmt med smör som smälter, vem kan motstå det?
Absolut inte jag i alla fall.
Brödet håller sig saftigt i flera dagar om ni råkar kunna spara det så länge.
Lycka till nu med brödbaket!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Lämna gärna en kommentar