Gröt har aldrig varit något jag har ätit under min uppväxt förutom när man var på kollo som liten o blev tvingad att äta upp den där slemmiga massan på tallriken.
Så en del vuxna var mot barn på den tiden.
Det var den erfarenheten som fick mig att må illa bara av att höra talas om gröt.
Men som vuxen har jag lärt om, ätit risgrynsgröt med stor förtjusning och havregrynsgröt också om jag fått koka den med en massa kanel och sedan lägga äppelmos på den o äta med mjölk.
Nu har jag ju gått över till raw food mer o mer och hittar hela tiden nya råvaror att använda på olika sätt.
Bovete t.ex. det groddade jag ju häromdagen och åt i sallad. Salladen jag gjorde trodde jag skulle räcka till middagen med men den var så god så jag åt upp hela skålen själv. Hihihihi. Å mätt blev jag på ett behagligt vis.
I går kväll lade jag bovete i blöt igen, fick stå över natten för nu skulle jag göra en raw gröt på morgonen. Det hade jag inte provat på tidigare.
Det blev försvinnande gott och jag sitter nu o känner mig behagligt mätt igen. Jag tror den där behaglighetskänslan kommer sig lite av att jag vet att det jag äter är bra för mig och innehåller inga konstigheter, bara saker som hjälper min kropp att hålla sig frisk, stark o allert. Ingen mjölk, inget socker, inget gluten.
Här kommer receptet på bovetegröten ( jag använder kravmärkta, ekologiska varor så långt det är möjligt men det gör man ju som man vill o kan)
Lägg 1 dl helt bovete i blöt över natten. På morgonen häller du det i en finmaskig sil o sköljer noga, noga, noga.
Ner med bovetet i matberedaren
Tillsätt:
2 msk Chiafrön
2 msk linfrön
1/3 dl kokos
1 rött äpple i bitar
1 päron i bitar
1/3 tsk kardemumma mald
1/3 tsk kanel mald
En nypa muskot
1 msk yaconsirap ( det bästa för mage o blodsocker) eller honung, agavesirap
Kör i matberedaren till lagom konsistens, man kan ha i lite vatten men det tyckte jag inte behövdes.
Lägg upp i skålar o toppa med frukter o bär som du gillar. Ät som det är eller servera med mandelmjölk.
Smaklig spis
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Lämna gärna en kommentar