Translate

torsdag 6 februari 2014

Rågbullar och citronkaka

Det doftar nybakat i huset i dag.
Bestämde mig för att sätta en deg på morgonen efter hundpromenaden. Sagt o gjort, det blev en rågbulledeg med russin


Under tiden den jäste så bakade jag en enkel citronkaka till killarna på taket. Den får de till eftermiddagsfikat.
Tur jag har två ugnar för rågbullarna var färdiga att gräddas innan sockerkakan var klar. Bara tio minuter innan ungefär. Brödbak går så snabbt o smidigt med två ugnar, eller om man har varmluftsugn o kan sätta in fler plåtarna samtidigt. Det hade jag i ett tidigare hus men tyvärr inte här. Är inte så nöjd med den här spisen o ugnen då den är väldigt ojämn men den kanske tar slut snart så jag kan få en riktig en. Hoppas kan man ju alltid göra.


Så blev även rågbullarna gräddade och nedstuvade i en korg för att svalna en stund. Jag sitter här o dreglar lite för att jag vet hur gott det är men jag äter ju inte mjöl o socker just nu så det blir inget smakprov för min del. Det får jag överlåta åt andra.
Tar fram rester från gårdagens middag o värmer upp så blir jag mätt i alla fall, grönsaksbiffarna var ju så goda så det passar alldeles utmärkt åt mig.
Sedan är jag nog inte så sugen längre på varken sockerkaka eller rågbullar.



Rågbullar
5 dl mjölk
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör
4tsk malda brödkryddor
1 1/2 tsk salt
1/2 dl mörk sirap
Ca 750 G rågsikt

Sätt ugnen på 250 grader

Värm mjölken till fingerljummet
Blanda i jästen
I med sirapen, salt o brödkryddor
Klicka i smöret i bitar
Blanda ned nästan allt mjöl och knåda degen i ca tio minuter
Låt jäsa till dubbel storlek
Ta upp degen på mjölat bakbordet och knåda ihop den lite
Skär lagom stora bitar att rulla i handen till bollar
Lägg på bakplåtspapper på plåt och tryck till dem litegrann
Låt jäsa upp på plåten och grädda sedan i mitten av ugnen till vacker gyllenbrun färg.
Låt svalna under bakduk.

Citronkaka

Smöra och bröa en sockerkaksform
Sätt ugnen på 175 grader

3 ägg
2 dl socker
150 gram smör
1/2 kryddmått salt
Rivet skal av en halv citron
3dl mjöl
1 tsk bakpulver

Smält smöret o låt svalna
Vispa ägg, socker, salt o citronskal pösigt i ett par minuter
Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och det avsvalnade smöret.
Rör ihop till en slät smet
Häll i bakformen och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter.
Låt svalna

Lycka till


Nu tar jag med den här killen o går till skogen någon timme innan jag återvänder till köket. Middagen ska planeras ju. Och i morgon ska jag på utbildning. Ska bli så kul.
Ha en skön o god torsdag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar